Make your own free website on Tripod.com
 
 
 

Pengalaman Mama Selama 9 Bulan
Ruangan ini akan memuatkan pengalaman mama setiap bulan dalam menghadapi
pelbagai bentuk morning sickness serta perubahan
yang berlaku pada mama.

Wah..wah...jangan marah ye kakak..mama tumpang updatekan memory mama tapi untuk adik deena yang bakal lahir pada December 2005 nanti....yang tulisan hitam tu adalah berita terkini

Irdeena Maisarah
                      Adik Deena 
Pemerhatian
 Catatan
 Mei 2002  25 February 2004 Tarikh akhir mama "bercuti" dari period
Masa ni memang dah jangka - pasal mama dengan daddy 
planning semuanya. Alhamdulillah lekat pulak
Masa ni tak excited dan tak terfikir tentang pregnant
lagi sebab sedang seronok bermain netball dan bowling 
untuk tournament
June 2002
( Sebulan)
April 2004 Awal June
Selera Makan bertambah dengan begitu mendadak
Berat badan naik 2kg dalam masa sebulan

Uhhh masa ni kebetulan mama bercuti ke Bandung
Indonesia. Malangnya saat2 akhir diserang morning sickness 
yang teruk. Muntah, cirit-birit, pening dan satu benda tak
boleh bau. Nasi pun takmo makan. Seksanya dan
bila balik malayasia berat turun dengan mendadak

First check up 11 Mei 2004- Gynea yang sama dengan Deena
Dr. nora kat PMC. Scan dah nampak dah adik Deena..

Pertengahan June
Badan terasa sangat letih
Lewat seminggu dari tarikh yang sepatutnya.
Pregnancy test positive
 

Time ni semua benda rasa nak makan. Memang apa
sahaja yang terlintas di fikiran nak dirasa serta merta.

Bila badan dah start lesu dalam hati terfikir-fikir juga sebab
selama ni kalau main netball teruk-teruk tak pernah pun
rasa seletih ini. Sampai nak jalan pun tak larat.

Bila period dah lewat seminggu hati berdebar-debar dan 
rasa takut nak buat ujian. Bila test positive tahulah punca
selera bertambah dan keletihan disebabkan oleh pregnancy

Selera makan mama memang out. kekadang satu hari makan roti 
canai aje sebab itu saja yang boleh masuk. Sgt  berbeza masa 
pregnant deena Sarah dulu dan yang paling ketar mama jadi malas.

Julai 2002
( 2 bulan )
Mei 2004 Tekak loya
perut mual
Pedih ulu hati
Letih yang teramat sangat sehingga tak mampu berjalan
Morning Sickness menyerang di sebelah petang sahaja
Muntah dan cirit birit
Badan panas
Asyik buang air kecil

Muntah jangan cerita lagi satu alah pada bau goreng2. Hehh
sejak kena morning sickness tu sampai hari ni mama 
dah jarang masak. Selera makan pun kurang tapi berat badan
dah bertambah 3 kg
 

First time muntah disebelah malam masa tengah tengok TV.
Then mula rasa loya bila perut penuh dengan angin.
Nak hilangkan loya pagi-pagi minum air teh o halia dan makan
asam halia.

Letih hanya hilang bila dapat tidur sekurang-kurangnya 2 jam.
Bulan ni cuti seminggu sebab serangan morning sickness yang
agak teruk

Setiap malam sekurang-kurangnya 4 kali bangun untuk wee wee

But don't worry this time dady lebih memahami dan banyak membantu
specially part menjaga Irdeena Maisarah sebab mama dah tak larat. 
Thanks daddy I love you so much

Kakak pulak mcm tahu2 aje nak dapat adik makin hari makin 
mengada-ngada dan mahukan perhatian lebih

Ogos 2002
( 3 Bulan )
June 2004 Hidung berdarah
Gusi bengkak
Gigi berdarah
Muntah-muntah
Sakit belakang
Susah tidur malam
Wee wee lebih kerap
Pagi masa tengah iron baju tiba-tiba darah mengalir keluar dari
hidung. Panik jugak tapi lepas terngadah 5 minit darah terus 
berhenti. Kejadian yang sama berulang 2-3 kali.

Mulanya rasa sesuatu terselit dicelah gigi. Bila nak keluarkan tak
ada pulak bendanya, Masa gosok gigi terperasan yang gusi bengkak.
Bila gosok gigi mula berdarah dengan banyak. Seminggu menahan
derita gusi bengkak dan gigi berdarah

Muntah semakin kurang tetapi menyerang sekali sekali bersama sakit 
kepala dan mual perut.

Nak masuk 4 bulan tidur malam makin tak selesa kerana sakit tulang
belakang. Kena tidur dengan keadaan mengiring.Wee wee paling 
10 kali sehari.

|| Home || Journal || Perkembanganku || Guestbook ||